Wendy`s Dräktighetsdagbok

15. Feb, 2019

Ut på parningsresa

Vi packar in hela familjen i bilen för en helg på Scandic i Örebro. Första hotell vistelsen med hundarna. Själva meningen med resan är ju förstås att åka till Vingåker, Elielunds kennel och där träffa Susanne och Wendys dejt Softis.
Det blir alltså nytta med nöje. Varför inte passa på att umgås och mysa hela familjen när vi ändå åker.
Det blev lyckad parning alla tre dagarna. Softis är en riktig gentleman, snäll och uppvaktande. Wendy är inte precis svår heller, slampig som tusan!

En extra bonus blev att få träffa Wendys dotter och barnbarn som nu var 7v gamla. Så fina små liv.
Vi är så tacksamma att Susanne lånar ut sin fina Softis till oss.

15. Mar, 2019

Dygn 28 Äntligen

Efter en evighets väntan vet vi nu säkert att Wendy är dräktig, vilken känsla. Hon var som vanligt lugn och sansad hos vetten. Jag däremot var ett vrak, så nervös och skakig. Wendy gick tom i höstas efter att hon lurat mig att tro att hon var dräktig, skendräktighet var det.
Nu blir det en utmaning att få i henne tillräckligt med mat. Hon har mått illa sedan dag 15 och vill inte alls äta. Jag handmatar och tjatar på henne.

18. Mar, 2019

Dygn 31 Magen växer

Wendys mage blir allt större. Det är ingen tvekan om att det växer där inne. Vi mätte henne bakom revbenen och framför bakbenen precis efter vi hade parat henne. Hon har nu ökat 3 resp. 2cm.
Som sagt redan dag 15 började hon synbart må illa. När hon väl hade ätit lite gick hon och la sig och skakade och pälsen reste sig på hela bakdelen.
Runt dag 26 åt hon lite bättre men nu dag 31 är det sämre igen.
Ikväll funkade det med torrfoder ur min hand, absolut inte ur skålen. Normalt äter Wendy nästan bara VoH active med lax, men det grinar hon illa åt nu.

21. Mar, 2019

Dygn 34 Tack o lov

Äntligen hände det. Nu på morgonen åt Wendy färskfoder igen. Hoppas verkligen hennes aptit är tillbaka nu. Misstänker ju att det är laxen i fodret som inte duger för henne nu. Igår kom leverans av VoH puppy har mindre lax, provar detta ikväll.
Lite roligt hur besatt man blir av hur hon äter, precis som småbarnsåren igen ju.

Dygn 32, ligger gärna på svala golvet. Normalt är det bara varma goa soffan som gäller.

23. Mar, 2019

Dygn 36

Äntligen lite bättre aptit. Jag är så glad att Wendy är pigg och opåverkad av den stora magen, för stor det är den. Hon springer piggt med på 9km promenad, som vanligt. Jag har henne lös mestadels just för att hon ska kunna bestämma takt själv. Jag trodde verkligen inte det skulle växa så snabbt.
Dags för mätning igen: +6cm resp +3cm. Hur ska detta sluta? Hon har ju 4v kvar!

dag 36

29. Mar, 2019

Dag 42

Efterlängtad dag för nu börjar de 3 sista veckorna då de små kommer att växa 75% av sin storlek. Lilla Wendy börjar tycka magen är lite i vägen. Svårt att ligga skönt. Det blir ofta lite gruff och stök innan hon kommit tillrätta platt på rygg. Vi kämpar fortfarande på med maten men jag är inte lika orolig över det längre ändå. Passade på att väga henne hos veterinären när vi hade vägarna förbi idag. Hon har gått upp 1,3kg sedan ultraljudet dag 28. Alltså får hon ändå i sig tillräckligt. Vetten gav tummen upp för god form trots dräktighet oxå, kul.
Måtten då?
+11cm resp +6cm, skaplig ökning.
Jag tycker tuttarna börjar bli mer svullna nu och det börjar märkas att Wendy tycker det är lite jobbigare att motionera. Kanske dags att dra ner på långpromenaden lite.

 • Dag 23

 • Dag 31

 • Dag 42

Kroppen består av stooor del mage nu.

4. Apr, 2019

Dag 48

Sista dagen på vecka 7. Tiden går fort trots att jag nästan räknar timmar. Idag var Wendy pigg och trallade på runt skogen. Jag undviker att ha henne lös inne i skogen eftersom hon gärna sticker efter rådjur, som det finns gott om. Skönt att hon är pigg och glad iaf. Maten fortsätter att vara en kamp. Blev överlycklig när hon satte i sig en hel burk tonfisk med äggula, torrfoder och laxolja iblandat igår. Trodde att jag äntligen hittat vad hon vill ha, men icke. Det dög en gång....
Wendy ligger långa stunder i soffan och bara tittar ut i intet. Känns som hon har lite svårt att sova.
Glömde nästan skriva......i tisdags, dag 46, såg jag magen röra sig och sen kände jag tydliga sparkar. Såååå häftigt, blev alldeles tagen. Tanken är ganska överväldigande, det ska komma ut små hundar, riktiga levande hundar. Galet! Konstiga tankar, jag vet.

6. Apr, 2019

Dag 50

Oj oj vad det skiljer från dag till dag. Wendy stannade hemma när jag tog med Qamile för miljö och passivitets träning. Hemma igen tänkte jag att Wendy skulle vilja gå ut, men icke då. Hon vill bara vara på trädgården och sola.
Efter lunch tog jag med båda flickorna på en planerad 5km tur, som Wendy hängt med på sista dagarna. Jag märkte snabbt att det inte skulle funka. Hon gick sakta och inte alls energiskt så det fick bli en kvarts lunkande i hennes takt. Väl hemma slängde hon sig under släpkärran och rullade i gräset. Jaja, är hon bara nöjd så är jag nöjd. Var förresten på granngården idag och köpte hem lite olika fodersorter. Wendy vägrar ju VoH som hon är van vid så nu provar vi Halla och FourFriends, allt för att hon ska få i sig näring.
Märkte idag att hon blivit lite solbränd på tuttarna, dags att smörja in lite.
Vikten har ökat 15,6% sen parning!
Cm: 14 resp 6.

 • Dag 46

 • Dag 48

 • Dag 50

8. Apr, 2019

Dag 52

Idag lämnade Qamile och jag Valrossen Wendy hemma och gick på långpromenad. Tog ut Wendy för en kiss precis före och det var knappt hon ville gå utanför tomten. Igår funkade det dock med en 5km runda i hyfsad takt. Viktigt nu att vara lyhörd för vad Wendy själv vill.
Det är såååå mysigt att känna på den fulla magen. Jag tror nog valparna sover i skift för det är alltid någon som sparkar och har sig där inne. Växer så det knakar desutom, 3cm ökat magmått bara över helgen!
Igår satte jag in valphagen (som Jim så proffsigt designat efter önskemål), och tillhörande valplåda. Det är Wendys "vanliga plats" som jag klätt in med vaxduk mm. Hon är så nöjd så och går dit på kvällarna och bökar runt lite innan hon lägger sig.

 • helgens soffposition

 • ser lite jobbigt ut

11. Apr, 2019

Dag 55

Sista dagen på v8.
Nu går vi in i sista veckan av dräktigheten, vem vet om det blir en hel vecka!!!
Vågen visade +2,9kg och det betyder 20,5% viktökning.
Magen mäter jag bara vid revbenen nu eftersom midjan är tjock av mjölkkörtlar. +18cm!
Valparna är sååå livliga, ser ut som de försöker klösa sig ut genom magväggen. Jag tycker att Wendys mage har ändrat form lite, den hänger liksom mer nu så man ser midjan bättre. Svullnaden över vulvan har ökat markant och idag märkte jag en ökad slemflytning. Hon har haft den välkända slemsträngen sen vecka 6 ungefär. Det har synts ibland men inte speciellt mycket. Idag däremot var det rejält. Läste någonstans att det blir så när livmodern förbereder sig för kommande förlossning, allt vidgas därinne.
Spännande som bara den. Jag är så glad för att det redan finns intressenter på valparna. Bara de bästa hemmen får köpa valp, givetvis.
Vi diskuterade hur vi löser valpbesöken praktiskt. Det kommer bli två helger man bokar in besök på. På det sättet har man möjlighet att planera sina besök i förväg. Vill man komma så löser man det ju , eller hur.
Kopiera och titta på valpmagen:
https://photos.app.goo.gl/oUe1aoJdJEiTWvLP8
https://photos.app.goo.gl/AuqLMcmgikkt2Lts9

 • Vårkänslor dag 57

  Känner mig nästan elak när jag visar upp henne så här. Flodhäst, valross, älskade tjejja.

 • Trångt mellan tassarna

  Tänk att mitt hjärta kan se så hemsk ut men samtidigt vara den vackraste.

14. Apr, 2019

Dag 58 Valpar på g???

Nu är det spännande och olidligt långdraget. Igår kväll fick jag för mig att testa Wendys temp pga att hon vägrat äta hela dagen. Har annars tänkt strunta i det eftersom ja ändå är med henne hela tiden och kommer märka om det händer något. Den visade 36,8!!! What? När tempen går ner under 37 ska ju öppningsstadiet vara igång. Typiskt nog tog batteriet slut så det blev inget mer tempande.
Skit tänkte jag, jag borde haft koll på tempen tidigare, men men hon har ju inte visat några direkta tecken att det är på gång.
Jag bestämde mig för att ändå ta det lugnt, hon var om vanligt, ingen frossa eller något så vi gick i säng 00. Kl 06 väcks jag idag av en sötnöt Wendy som duttar med nosen mot min, stående på golvet givetvis så hon når precis upp till mig. Ut och kiss o bajsa. Väl inne igen kutar hon upp och lägger sig. Jag som inte kan somna om ligger o gosar med henne till 08, ut igen kiss o bajsa. Vad sjutton tänker jag....hon har ju inte ätit mer än 1 äggula på ett dygn.
På med nyhetsmorgon och då börjar hon faktiskt skaka i soffan. Jag tror jag inbillar mig men det fortsätter o ökar, hon ser ut att ha feberfrossa. Barnen bäddar in henne med filtar o sitter nära. Tillslut försvinner hon upp till sovrummet igen o jag som bäddat valplådan i valphagen.....När hon legat där uppe i mörkret ett par timmar ändrar vi planerna. Vi bär upp valplådan så får hon bo med bebisarna bredvid mig i sovrummet den första tiden. Vi tänkte ju att det skulle bli dumt för henne att springa upp o ner i trappan men det löser sig väl.
Nu är kl 1600 och Wendy har spenderat dagen i lådan, bäddar, skakar, kräks luft osv. Hon har kommit ner ett par gånger o velat gå ut. Sista gången kl 15, bajjade hon lite igen, hon förbereder sig väl. Nu skakar hon inte längre utan lägger sig t.om. på golvet för svalka, hmmm? Kan det inte bara sätta igång nu? Har fått i henne lite vatten och 2 gulor, vattnet kräktes hon dock upp på mina fötter, helt ok idag.
Killarna är så otåliga, de kommer in titt som tätt och undrar om valparna kommit.

Uppdatering 1700
Nu har Wendy varit ute o kissat IGEN, hon går upp o ner för trappan, bäddar lite, lägger sig på golvet, går ner o kollar vad vi gör, står o skakar, tittar på mig som om jag är helt tom i bollen, går upp igen.......

15. Apr, 2019

Ingen action inatt

Blir lite smått tokig snart. Inte bra att läsa på hur det går till för andra tikar, då blir man bara orolig när Wendy inte gör likadant.
Hennes temp har legat under 37 sedan lördag kväll. Hon har haft frossa och skakat nästintill hela tiden sedan söndag morgon. Kräks då och då, mår synbart illa. Inatt har hon legat ganska stilla med snabb andning, bäddat endel och velat gå ut ett par ggr. Nu på morgonen ligger tempen på 37, hon var så snäll och gick in till Oliver o kräktes på matta, mums vatten och äggulor. Annars ligger hon i lådan och tittar i väggen, kommer och kollar vad jag gör, vilar lite, andas tungt, skakar lite.

19. Apr, 2019

Ska försöka dra en lååång historia kort

15/4 Strax före 14 märkte vi att det var på g. Wendy ställde sig återigen på mattan och kräktes riktigt våldsamt upp allt som fanns, samtidigt kom första krystvärken så hon tappade balansen och föll i golvet.
Ganska snabbt och odramatiskt kom valp nr 1 ut 14:00 och nr 2 14:45.
Nr 3 var en riktig "drama king". Wendy började före 16 och jag såg att det gick lite trögt. Kände efter och hittade 2tassar. Efter ännu en värk kom 2 baktassar ut. Jag förstod att valpen låg med magen upp och satt lite fast.
Jag fick hjälpa Wendy lite, fick tag runt höften på valpen och vid nästa värk vred sig Wendy runt lite och vi fick, fram valpen som kom till liv efter torkande, nypande och tömning av slem ur luftvägarna. Vilken puls jag hade!!!!
Vilken obeskrivlig känsla när han äntligen andades ordentligt, pust! Ska tillägga att denne kille nu är den största och starkaste av 3 killar.
Wendy vilade lite nu och var på kisspaus t.om.
Ca runt 18 började hon ta i igen med det hände liksom inte mer. Hon kämpade ett tag och det slutade med en tripp till Jönköping till Anicura. Fruktansvärt att bli så orolig för min älskade tjej. Efter en låååång natt kom vi hem 3 hanar och en tik, förlöst med kejsarsnitt.
Anledningen till att Wendy kämpade utan resultat var en hane som fastnat med huvudet i bäckenet. Den lille stackaren klarade sig tyvärr inte.
Wendy var nu väldigt medtagen och vi var inte säkra på att hon skulle klara sig. Under op såg vet att livmodern var skadad och tog därför bort den.
Nu när det gått några dagar är Wendy pigg igen och valparna mår fint.
Vilken pärs vi haft. Extremt många vakna, oroliga och ledsna samtidigt som lyckliga timmar blev det. Inatt (fredag) är första natten jag sov 5h. Blev totalt 7h under 72h. Helt galet vad man klarar av när man måste.

Nu är det så svårt att slita sig från de små. Vi pysslar om Wendy med vatten och mat och lite kel, men det enda hon vill som supermamma är att tvätta, mata och ordna med sina bebisar. Springer ut på kisspauser ibland men inte länge. Qamile gör bäst i att hålla sig på avstånd (vi har inhängnat valpdelen av huset så Wendy inte blir stressad av henne).
Läs vidare om valparnas framfart under valpbloggen.